Open Monumentendag op 9 september

Op zaterdag 9 september aanstaande bent u welkom in de Wilhelminakerk in het kader van Open Monumentendag. Het werk van architect Tjeerd Kuipers (1857-1942) staat centraal in een fototentoonstelling van de meer dan vijftig kerken die hij ontwierp. Ook het door hem in 1899 voor de Wilhelminakerk ontworpen doopvont is te bezichtigen.

Open Monumentendag is ook Nationale Orgeldag. Het muziekprogramma in de Wilhelminakerk begint om 11.00 uur met een optreden van Hans van de Weg (harmonium) en Anne-Marie van de Weg-Vree (blokfluit). Samen spelen ze muziek van Vivaldi en Telemann. Op zijn harmonium, in 1856 gebouwd door de befaamde Parijse bouwer Alexandre Debain, speelt Hans van de Weg verder muziek voor harmonium van Hedwige Chrétien en Guy Ropartz.

Om 13.30 uur verzorgt Hans Okkerse een orgelbespeling. Hij heeft een keur van Hollandse meesters op het programma gezet: van Sweelinck, Hurlebusch en ‘eene zeer kundige hand’ (1778) tot en met Richard Hol. Ook orgelmuziek uit de twintigste eeuw zal klinken, van Paul Christiaan van Westering, Albert de Klerk (leermeester van onze vorig jaar overleden organist Wendeline Wilmink) en Hendrik Andriessen.

De orgelbespeling van Diederick Koornstra (cantor-organist van de Keizersgrachtkerk in Amsterdam) om 15.30 uur heeft als thema ‘Orgel anders’. Naast typische orgelstukken speelt Diederick ook altijd werk waarbij het orgel op een andere manier wordt gebruikt. Zo speelt hij dit jaar naast de Festival Toccata van Percy Fletcher en het eerste deel uit de Sonate van Elgar enkele ritmische stukken: Colimaçon van Tarik O’Regan, een deel uit Pentatude voor piano van Jan Masséus en het Allegro vivace e leggiero uit de Pianosonate van Samuel Barber.

De dag wordt afgesloten om 16.30 uur met de vespers, waarin wijkpredikant Michiel de Zeeuw voorgaat.