Kerststal Wilhelminakerk straalt weer

De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk is de trotse eigenaar van een bijzondere kerstgroep. Grote figuren in zogeheten oriëntalistische stijl met prachtige kostuums en fijn gesneden gezichten. Ook dit jaar wordt een speciaal podium opgericht, met een stalletje en veel fris groen (waaronder natuurlijk ook sparrenbomen). In terrassen komt hier de kerstgroep op te staan, beschenen door feeëriek theaterlicht.

De kerstgroep komt uit Zuid-Duitsland, waar kerstgroepen al eeuwen op traditionele wijze worden vervaardigd. In Nederland is een kerststal meestal vrij eenvoudig, maar in het Alpengebied  worden uitgebreide scenes voorgesteld, met vele figuren, zelfs die niet perse in het kerstverhaal voorkomen. In de Wilhelminakerk zullen echter uitsluitend de Bijbelse figuren te zien zijn: de herders, de engelen, de wijzen uit het Oosten en natuurlijk het Kind met Maria en Jozef. Ook de os en de ezel zijn er bij, evenals de schaapjes van de herders.

Zaterdagmiddag open

De kerststal is te bewonderen tijdens en na alle kerkdiensten. Op zaterdagmiddag 16 en zaterdagmiddag 23 december is de Wilhelminakerk echter speciaal voor belangstellenden opengesteld. Iedereen kan vrij naar binnen komen en de bijzondere kerststal bekijken.

Om het bezoek nog wat te veraangenamen, is er chocolademelk en glühwein verkrijgbaar met heerlijk kerstbrood en banket van bakker Van der Breggen.

Verhalen

Bovendien is er een aantal extra’s. Bij de stal staat een verkleedkist met herderskleren. Wat is er leuker dan jezelf even uit te dossen als herder en tegen de achtergrond van de kerststal een unieke selfie te maken?

Verder worden er de hele middag verhalen voorgelezen. Kom in de kring en geniet van de meest ontroerende en spannende verhalen… natuurlijk spelen ze zich af rond kerst. Heerlijk om in de stemming te komen!

Tafel van Toos

En dat is nog niet alles. Bij de ‘Tafel van Toos’ zijn smaakvolle kerstspulletjes te vinden, daar moet je gewoonweg even neuzen, er zijn leuke vintage kerstversiersels te koop voor een zacht prijsje. Het is allemaal tweedehands, dus heel duurzaam. De opbrengst komt ten goede aan de kerststal en het onderhoud daarvan.

De kerststal wordt geheel door vrijwilligers opgebouwd en onderhouden.

Kinderen

In de week voor kerst komen vele schoolkinderen de kerststal bewonderen, een bijzonder extra schoolreisje. Op zondag 24 december komen ook veel kinderen bij de kerststal, als ze meedoen met de jaarlijkse Lichtjestocht.

Informatie over tijden en programma is te vinden via deze link.