Zaterdag 14 september a.s. is Open Monumentendag. De Wilhelminakerk (Blekersdijk 39-41) is dan open van 10.00 tot 17.00 uur. Dit jaar is het thema ‘Plekken van plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier?

Op 6 september 1898 was de hoek Blekersdijk-Koningin Wilhelminastraat zonder twijfel een plek van plezier. Op het uur van de inhuldiging van koningin Wilhelmina werd daar de eerste paal geslagen van de Wilhelminakerk. “Op de heistelling wapperde de driekleur, terwijl de paal, de heistelling en de heimachine met groen en oranjebloemen waren versierd.”

Voor het ontwerp was de Amsterdamse architect Tjeerd Kuipers aangetrokken. Hij liet zich inspireren door de ideeën over liturgie en kerkbouw van dr. Abraham Kuyper. Daarvan getuigt de ronde plattegrond van de Wilhelminakerk.

De bouw was opgedragen aan Zegert van Schelt, die in de buurt ook verscheidene woningblokken bouwde: Blekersdijk 47-55, grenzend aan de Wilhelminakerk, Blekersdijk 75-89 met het hoekpand Singel 195 en Adriaan van Bleijenburgstraat 3-31. Tussen de Singel, de Johan de Wittstraat en de Blekersdijk strekte zich de buitenplaats Villa Maria uit. Vanaf 1898 verrees daar in enkele jaren een nieuwe woonwijk. De Koningin Wilhelminastraat, de Cornelis van Beverenstraat en de Adriaan van Bleijenburgstraat werden aangelegd. Er verrezen villa’s, herenhuizen, dubbele burgerhuizen, winkels en zelfs een ziekenhuis. Zo sluit Open Monumentendag aan bij het jaarthema van de Wilhelminakerk in het komende seizoen: ‘Hier is een stad gebouwd’.

Zaterdag 14 september is niet alleen Open Monumentendag, maar ook Nationale Orgeldag. Vanzelfsprekend is er ook muziek in de Wilhelminakerk.

Om 13.00 uur spelen Hans van de Weg (harmonium) en Anne-Marie van de Weg-Vree (blokfluit).

Om 15.00 uur begint Bach in de Wilhelminakerk, een zeer afwisselend programma dat bestaat uit ‘licht klassieke’ werken van Bach: Hans Okkerse (orgel), Debora de Borst (mezzo-sopraan), Diana Abspoel-de Borst (hobo) en Leanne Abspoel (hobo). Orgelsolo’s (‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’, Allegro uit de eerste Triosonate, ‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’) en het Allegro uit het hoboconcert worden afgewisseld met liederen (‘Bist du bei mir’, ‘Dir, dir, Jehova, will ich singen’ en ‘Kommt, Seelen, dieser Tag’) en aria’s (‘Schafe können sicher weiden’ en ‘Ich will dir mein Herze schenken’). Na de beroemde Toccata en fuga in d besluiten we het concert met het bekende ‘Jesu, Joy of Man’s Desiring’ uit cantate 147.

Open Monumentendag wordt om 16.30 uur afgesloten met een vesper, waarin ds. Michiel de Zeeuw voorgaat.