Het orgel in de Wilhelminakerk is in 2005 overgenomen uit de voormalige Duyststraatkerk in Rotterdam-Delfshaven. Het oorspronkelijke orgelfront is wel behouden gebleven. Bij de zoektocht naar een gebruikt orgel golden een aantal vereisten: Het orgel moest geschikt zijn voor begeleiding van de gemeentezang, maar ook voor concerten, het orgel moest voorzien zijn van mechanische tractuur en ten slotte moest de klankkleur passen bij de Wilhelminakerk.

Delfshaven
Het orgel uit de voormalige Duyststraatkerk in Rotterdam-Delfshaven voldeed aan deze voorwaarden. Het is gebouwd in 1906 door de gerenommeerde orgelmakers Bakker & Timmenga te Leeuwarden. Van oorsprong is het een mechanisch instrument en zowel pijpwerk als windladen zijn van uitstekende kwaliteit. Het is een tweeklaviers orgel met vrij pedaal, telt 21 registers en heeft daarmee voldoende mogelijkheden en volume voor de Wilhelminakerk. In de orgelkas van 5m x 5m x 5m bevinden zich 1170 pijpen. Bij een uitbreiding in de jaren vijftig is de oorspronkelijke kas evenwel verloren gegaan. In 1987 werd de Duyststraatkerk gesloten en werd het binnenwerk van het orgel opgeslagen. De originele windladen waren nog aanwezig, evenals het merendeel van het oorspronkelijke pijpwerk. Dit materiaal moest uiteraard gerestaureerd worden. Daarnaast werden speeltafel, speelmechaniek en ontbrekend pijpwerk nieuw gemaakt in de stijl van de orgelmakers Bakker & Timmenga.

Restauratie en opbouw

Nadat de beslissing tot aankoop was genomen, kon het orgel van de opslagzolder worden overgebracht naar de werkplaats van de orgelbouwer en kon een planning gemaakt worden voor de werkzaamheden. In januari 2005 werd in de kerk het oude orgel gedemonteerd. Dit gebeurde ‘in eigen beheer’, door een groep handige en ijverige vrijwilligers. In Den Bosch werd in de werkplaats van de orgelbouwer intussen druk gewerkt aan de opbouw van de orgelkas. Daar werd het orgel eerst helemaal opgebouwd, compleet met de pijpen, en ge├»ntoneerd. Klaviatuur, speelmechaniek en ontbrekend pijpwerk zijn nieuw gemaakt in de stijl van Bakker en Timmenga. Vervolgens werd het weer gedemonteerd, vervoerd naar de Wilhelminakerk en daar weer opgebouwd. Op 4 november 2005 werd het gerestaureerde en deels gereconstrueerde orgel in gebruik genomen.