zondag 13 april 2025

Arend Noordam

Datum: 
 zondag 13 april 2025
Tijdstip: 
 10.00
Locatie: 
 Wilhelminakerk


Omdat de datum van Pasen (volgende week zondag) dit jaar samenvalt voor de kerk van het Oosten en die van het Westen neemt het Oecumenisch Leesrooster de gelegenheid te baat om met het Orthodox rooster te vieren dat 1700 jaar geleden het eerste oecumenische concilie werd gehouden, dat van Nicea (325).
De Orthodoxe paastijd wordt gekenmerkt door een min of meer doorgaande dagelijkse lezing van het Johannesevangelie en het Bijbelboek Handelingen. Op basis hiervan heeft het Oecumenisch leesrooster in de periode van Palmzondag tot en met Pinksteren een alternatief rooster samengesteld dat zoveel mogelijk samenhang vertoont met het rooster van de Oosterse kerken. Voor deze palmzondag betekent dat een lezing die afwijkt van de lezingen uit Lucas, maar waarin wel het thema van de intocht ook naar voren komt. Omdat dit echter al vaak, in varianten, aan bod komt, ligt vandaag de concentratie op het eerste deel van Joh 12 (verzen 1-11), dat gaat over de zalving, wat vooruitloopt op zijn dood, maar ons tegelijk ook iets zegt over leven in het aangezicht van de dood. Of deze alternatieve lezing ook op meer zondagen wordt gevolgd, zullen we moeten afwachten.
De Raad van Kerken in Nederland telt drie Orthodoxe lidkerken: de Koptisch Orthodoxe Kerk, de Orthodoxe Kerk in Nederland en de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland.

Enkele triviale (onbeduidende) weetjes bij de paasdatum:
Hoewel de meeste landen in de wereld de zogenaamde Gregoriaanse kalender gebruiken, doen de Oosterse kerken dit niet. Om die reden wijkt de paasdatum regelmatig af van de datum die wij hanteren. De Oosterse kerken gebruiken de zogenaamde ‘Juliaanse’ Kalender, ingevoerd door Julius Ceasar in 45 vchr. Deze kalender gaat uit van een jaar bestaande uit 365 dagen en 6 uur. Omdat latere berekeningen vonden dat die 6 uur te lang was, voerde paus Gregorius een nieuwe jaarkalender in die uitging van 365 dagen en 5 uur en 49 minuten. Tja, en dan heb je de poppen aan het dansen. In beide gevallen waren er ook schrikkeljaren nodig om de kalenders precies passend te krijgen, alleen vond Gregorius dat de Juliaanse kalender teveel schrikkeljaren had: daarom schrapte deze kalender alle schrikkeljaren in de eeuwjaren die niet deelbaar door 400 zijn….. Snapt u het nog?? Hoe dan ook: dit jaar vallen de paasdata samen, vandaar de afstemming
ds. Arend Noordam

Onze zondagsbrief (WilopZondag) met daarin de orde van dienst vindt u door hier te klikken.

 

terug
 


×