zondag 3 maart 2024

Drs Loes Breedveld

Datum: 
 zondag 3 maart 2024
Tijdstip: 
 10:00
Locatie: 
 Petruskapel

Vlak voor Jezus gevangen genomen werd, vertelde Hij de gelijkenis van de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes. U kent het verhaal: tien meisjes gaan de bruidegom tegemoet met een olielampje. Ze moeten zo lang wachten dat ze in slaap vallen, maar als de bruidegom dan eindelijk komt, blijkt dat maar vijf meisjes genoeg olie hebben. Zij mogen mee naar de bruiloft, terwijl de vijf andere meisjes weg zijn gegaan om nieuwe olie te gaan kopen. Een verhaal dat bij veel mensen nog al wat vragen oproept, zeker als je het op jezelf wilt toepassen.

– Je bent òf dwaas òf wijs? Er zit blijkbaar niets tussenin?

– Waarom delen de meisjes de olie niet?

– Hoe kom je (midden in de nacht) aan olie?

– Hoe kun je weten of je een wijs meisje bent of een dwaas meisje? Het is niet aan de buitenkant te zien! Ze hadden allemaal een olielampje, ze hadden allemaal het verlangen om de bruidegom tegemoet te gaan en ze vielen ook allemaal in slaap.

Jezus komt uit Galilea en Hij vertelt dit verhaal aan zijn discipelen, ook allemaal Galilese mannen. Ze kennen allemaal de gebruiken rond een Galilese bruiloft. En als je weet wat die gebruiken zijn, worden de antwoorden op onze vragen duidelijk. Dan ga je de bruiloftstaal die Jezus spreekt begrijpen! Heel bijzonder, voor mij was het echt een eye opener. Zondag 3 maart in de Petruskapel hoort u er meer over!

terug